celerycrustaceanseggsfishglutenlupinemilkmolluscmustardnutspeanutsesamesoyasulphitesarrow-downarrow-rightarrow-right-shortblockquote-brblockquote-tlblockquoteline-scratchedlinelineload-more-down200420072014anti-gaspibien-etrebien-mangercartecold-drinks-strokecold-drinkscommunautecontactconvivialitedeliverydesserts-strokedessertsdurableeclairepicerie-strokeepicerieeurope-usaeuropefairtradefaqfraisfranchisefruits-recipes-strokefruits-recipesgreencardhot-dishes-strokehot-disheshot-drinks-strokehot-drinksjobslegume-moismatinmenu-strokemenumidimon-ekilibremon-exkinaturelnewspetit-dejpositionpretprofilrecettesrespectrestaurantsrichessesalads-strokesaladssandwiches-strokesandwichesservicesoirvaleursvisionaddressbabieschilddisabledeveninghelpkids-friendlymailmarkermon-exkiopeningphonepressterracetrashveganvegewifizoomfacebookinstagramtwitter
Nos actualités

Sweet Wishes

Nos actualités

Sweet Wishes

In the EXKi hood: gourmet moments....

 

 

At the end of the year, our chefs are willing to share moments full of positive vibes, smelling like New Year's Eve.

Come and enjoy an EXKi cheesecake-tiramisu, a slice of gingerbread, chocolate truffles... Or a revisited log, with its crispy white chocolate & beetroot dome that reveals a melting heart of intense dark chocolate, for an irresistible sweetness.

 

The chocolate-beetroot dome

There is no Christmas dinner without a chocolate log. This year, we are offering a colourful log. Its beautiful colour is due to beetroot, which is melt with white chocolate to form a beautiful pink dome. And inside, a heart of dark chocolate that will make you melt with pleasure...

 

Feel Good hot Beverages

Winter is coming, it's time to warm up. A coffee? Classic. Some tea? Why not.

This year, for the holidays, we want to offer you taste, colour and pep's. Would you prefer matcha, ginseng or turmeric? Our Feel Good drinks will warm you up for the whole season.

 

 

Chocolate truffles

A must-have. Soft ganache. Cocoa coating. Belgian chocolate.

Can you guess? Our chocolate truffles, it is! This delicious speciality is now back in our restaurants for the greatest pleasure of all....

 

 

The traditional gingerbread

Before playing groundhog, we have the solution to soften your winter. Say hello to our gingerbread, a real delight!

 

Yogi Tea

Close your eyes.  Do you smell, these spicy aromas, these perfumed flavours, the freshly brewed tea? No, you're not in Asia, but you were definitely travelling.

Christmas tea is the infusion which will smooth out your holiday impatience. A bit of cinnamon, some orange peels, a vanilla pod and a touch of clove: the harmonious mix for a fabulous winter.

 

Tiramisu cheesecake 

A cheesecake? Basic.

A tiramisu? Simple.

A tiramisu cheesecake? Unexpected!

Enjoy this winter a gourmet moment with our delicious sweet pies. A delicious organic and Fairtrade coffee with this delicious slice, and the trick is done: you're warmed up!

 

At the end, we would like winter to last a little longer…

 

 

 

 

Nos actualités

Sweet Wishes

Dans la hotte d’EXKi : des moments gourmands...

 

 

En cette fin d’année, nos chefs se découvrent une envie de partager des moments truffés d’ondes positives, qui sentent bon les réveillons.

Rendez-vous dans les restaurants EXKi pour déguster un cheesecake-tiramisu, une tranche de cake aux épices, des truffes au chocolat… Ou encore une bûche revisitée, avec son dôme croquant de chocolat blanc & betterave qui révèle un cœur fondant de chocolat noir intense, pour un accord absolument irrésistible. Le bonheur sans embûche !

 

Le dôme chocolat-betterave

Pas de réveillon sans bûche au chocolat. Cette année, nous vous proposons la bûche revisitée. Sa jolie couleur, elle la doit à la betterave qui s’allie au chocolat blanc pour former un dôme croquant. Et à l’intérieur, un cœur de chocolat noir qui va vous faire fondre de plaisir...

Vous allez adorer faire la fine bûche.

 

Boissons Feel Good 

L’hiver pointe le bout de son nez, il est temps de se réchauffer. Un café ? C’est classique. Un thé ? Pourquoi pas.

Cette année, pour les fêtes, nous vous offrons, du goût, du coloré, du pep’s. Cette année, vous préférerez matcha, ginseng ou curcuma ? Nos boissons Feel Good vont vous réchauffer toute la saison.

 

 

Les truffes chocolatées

Incontournable. Ganache moelleuse. Enrobage de cacao. Chocolat belge.

Avez-vous trouvé ? Il s’agit bien de nos truffes en chocolat ! Cette délicieuse spécialité fait son grand retour dans nos restaurants pour le plus grand plaisir des gourmands…

 

 

Le cake aux épices

Une envie d’hiberner vient nous habiter… Mais avant de jouer à la marmotte, nous avons la solution pour adoucir votre hiver. Bienvenue au cake aux épices, un vrai délice !

 

Le Yogi Tea

Fermez les yeux.  Vous sentez, ces arômes épicés, ces saveurs parfumées, le thé fraîchement infusé ? Non, vous n’êtes pas en Asie, mais vous avez bel et bien voyagé.

Le thé de Noël, c’est l’infusion qui va adoucir votre attente des fêtes. Un peu de cannelle, des écorces d’orange, une gousse de vanille et une pointe de clou de girofle : un mélange harmonieux pour un hiver fabuleux.

 

Le cheesecake tiramisu

Un cheesecake ? Basique.

Un tiramisu ? Simple.

Un cheesecake au tiramisu ? Inattendu !

Cet hiver, profitez d’un moment gourmand avec nos délicieuses tartes sucrées. Accompagnez cette part d’un délicieux café bio et Fairtrade, et le tour est joué : vous êtes réchauffé(e) !

 

Finalement, l’hiver, on aimerait bien que ça dure un peu plus longtemps.

 

 

 

 

Nos actualités

Onze groente van de maand: pompoen

Nos actualités

Veggie of the month, veggie in the spotlight: the pumpkin

Veggie of the month, veggie in the spotlight ...

For our health, and that of our planet, we put a fruit or seasonal vegetable in the spotlight every month. The lucky winner is featured in several delicious recipes. Discover them here!

 

Pumpkins, pumpkins and more pumpkins !

Discover EXKi’s vegetable of the month! Whether pureed, in a creamy soup or simply chopped, pumpkin is the vegetable for you. Winter’s star vegetable, pumpkin is showcased in our December recipes. Warm up this winter with a delicious hot dish like our sumptuous chicken tagine with oriental spices. A real treat for the taste buds.

Squash tagine with chicken

Preparation time: 20 min. Cooking time: 1.20 h

Easy

Serves 4:

  • 500 g squash (variety of choice)
  • 2 large carrots
  • 2 turnips
  • 1 onion
  • 1 lemon
  • 25 cl passata
  • 2 chicken fillets
  • 50 g green olives, stoned
  • 12 dried apricots
  • 50 g brown almonds
  • 4 tbsp pumpkin seeds
  • 3 tbsp olive oil
  • 2 tsp ras-el-hanout
  • 1 cube chicken stock
  • 1 bunch coriander
  • salt and pepper

 

Method:

  1. Peel all the vegetables. Cut the squash into cubes, the carrots into thick slices, the turnips into small quarters and the onions into strips.
  2. Dice the chicken and brown over a high heat in a large frying pan or a casserole dish with oil. Add the vegetables and the ras-el-hanout, mix for 2 minutes, then pour in the passata and 5 dl of water. Add the crumbled stock cube and bring to the boil. Cover and simmer over a very gentle heat for 1 hour.
  3. Add the halved apricots and cook for a further 20 minutes.
  4. Add the olives, season to taste and serve hot, sprinkled with pumpkin seeds, roughly chopped almonds and chopped coriander. Garnish with a lemon slice and serve with couscous with herbs or Moroccan bread.

 

Tip: The cooking time may vary depending on the variety of squash used; the vegetables must be soft but not puréed.

Nos actualités

Légume du mois, légume d'émoi : Le potiron

 

Légume du mois, légume d'émoi...

Pour notre santé et celle de notre planète, nous mettons chaque mois un fruit ou un légume de saison à l’honneur. L’heureux élu est décliné en plusieurs recettes gourmandes. Pour les découvrir, c’est par ici !

 

Où vous irez, vos potirons...

... Chez EXKi, pour découvrir le légume du mois ! En purée, en velouté ou simplement découpé, le potiron est votre allié. Légume star de l’hiver, il est à l’honneur dans nos recettes au mois de décembre. Pour se réchauffer, un délicieux plat chaud vous est notamment proposé. Qu’est-ce que c’est ? Un merveilleux tajine de poulet avec des épices orientales, un vrai régal.

Tajine de potiron au poulet

 

Préparation : 20 min. Cuisson : 1.20 h

Facile

 

Ingrédients pour 4 personnes :

  • 500 g de potiron (variété au choix)
  • 2 grosses carottes
  • 2 navets
  • 1 oignon
  • 1 citron
  • 25 cl de passata
  • 2 filets de poulet
  • 50 g d’olives vertes dénoyautées
  • 12 abricots secs
  • 50 g d’amandes brunes
  • 4 c à soupe de graines de courge
  • 3 c à soupe d’huile d’olive
  • 2 c à café de ras-el-hanout
  • 1 cube de bouillon de volaille
  • 1 botte de coriandre
  • sel et poivre

 

Préparation :

  1. Pelez tous les légumes. Taillez le potiron en cubes, les carottes en grosses rondelles, les navets en petits quartiers et les oignons en lamelles.
  2. Coupez le poulet en dés et faites-les dorer à feu vif dans une grande sauteuse ou une cocotte contenant l’huile. Ajoutez les légumes et le ras-el-hanout, mélangez 2 min, puis versez la passata et 5 dl d’eau. Joignez le cube bouillon émietté et portez à ébullition. Couvrez et laissez mijoter 1 h à feu très doux.
  3. Ajoutez les abricots coupés en 2 et poursuivez la cuisson encore 20 min.
  4. Ajoutez les olives, rectifiez l’assaisonnement et servez bien chaud, saupoudré de graines de courge, d’amandes grossièrement hachés et coriandre hachée. Décorez d’un quartier de citron et accompagnez de couscous aux herbes ou de pain marocain.

 

Astuce : le temps de cuisson peut varier selon la variété de potiron utilisée ; les légumes doivent être fondants, sans tomber en purée.

Nos actualités

Bestek

Nos actualités

Cutlery

 

A twist of a fork for our planet

 

At EXKi, cutlery is a no small matter. And whether it’s made from plastic, stainless steel, or even from potatoes; we want to help you see things more clearly...

 

EXKi and planet-friendly cutlery: our story
 

At EXKi, nature is at the heart of everything we do, not just the food on our plates. We are constantly looking for ways to reduce the environmental impact of our packaging. This is how our #LessWasteTogether scheme came about, with the aim of seeking more eco-friendly packaging solutions. Every day, we pool our ideas and make the most of them to find sustainable solutions.

Cutlery is a key component of fast food. But should it be disposable or reusable? Well, that’s a story in itself...

 

At first, EXKi used wooden cutlery, naturally.

 

Since our first EXKi restaurant opened in 2001, we have been committed to offering eco-friendly and practical solutions for our customers. So we were one of the first to offer wooden cutlery to our customers.

Sadly, it was perhaps early days for this option. The products available on the market were not yet ideal and did not meet your expectations. This is why we decided to start using plastic cutlery instead.

 

What happened next? Brand new alternatives!

 

In 2007, we decided to start using an unexpected material: potato starch. This new cutlery was made from PLA: Polylactic Acid, derived from potato starch. In theory, this alternative seemed ideal. It met our environmental standards and seemed to satisfy our customers. But in hindsight, and based on the independent studies we carried out with CO2logic[XX1]  (a carbon offsetting label), we realised that the arguments put forward by the manufacturers of PLA cutlery do not stand up to scrutiny. The energy used to extract and produce this cutlery is in fact very carbon intensive. In addition, the material can only be composted on an industrial scale, within a biomethanisation plant. Since neither the restaurant nor the customer could guarantee that this cutlery would fully biodegrade, its environmental benefit was obsolete. Upstream, PLA is hardly carbon-neutral, while downstream its recycling process (into methane) is also very energy-intensive. So we decided to abandon this idea and go back to plastic.


In 2016, we reconsidered the idea of using polystyrene again, in its most lightweight form, to reduce our environmental impact. We have been awarded the ‘Carbon Neutral’ label from CO2logic, certifying that we offset our CO2 emissions. But we still wanted an all-natural solution. This is why in 2019 we decided to return to our original idea, offering FSC-certified (Forest Stewardship Council – an environmental label that aims to ensure sustainable forest management) wooden cutlery in our restaurants. Manufacturers have made great progress in recent years, and now offer us much more satisfactory solutions in terms of texture and taste.

 

What is EXKi doing today?

 

Through our #LessWasteTogether scheme, which aims to reduce our everyday waste and promote planet-friendly packaging, we have decided to opt for a more sustainable solution.

From now on, stainless steel cutlery will be available for our customers in our restaurants. We believe the best way to reduce our waste is not to create any. Offering reusable cutlery means limiting our environmental impact.

FSC©-certified wooden cutlery is still available for customers buying food to takeaway.

But that's not all! Our stainless steel cutlery is also available for sale at just 1 euro for an entire set!

What’s more, at EXKi, we reward each eco-friendly action: you can bring your own bags, cutlery, mugs and cups to our restaurants... By doing so, you earn points on your Green Card https://www.exki.be/fr/la-green-card 
 

And just like that, with a twist of a fork, we can help our planet!

 

Nos actualités

Openingsuren van onze restaurants - 11 November

Nos actualités

Horaires exceptionnels - 11 novembre

 

 

Voici la liste des horaires de nos restaurants EXKi ce Lundi 11 Novembre, 

Les restaurants qui ne sont pas présents dans la liste, appliquent leurs horaires habituels.

 

BELGIUM :

EXKi Agora 8h-22h

EXKi Zaventem 4h-20h

EXKi Université 8h-17h

EXKi Westland Closed

EXKi Bourse 8h-22h

EXKi Madou Closed

EXKi Arts-Loi 7h - 16h30 - OUVERTURE EXCEPTIONNELLE

EXKi Berlaymont 7h - 16h30 - OUVERTURE EXCEPTIONNELLE

EXKi Blue Tower Closed

EXKi Porte de Namur 9h-20h

EXKi Stephanie : 11h-18h

EXKi Schuman : 09h-18h

EXKi Rue Neuve : Closed 

EXKi Rue des Tongres : Closed

EXKi Woluwe : Closed

EXKi Froissart : Closed

EXKi Place du Luxembourg :Closed

EXKi Otan : Closed

EXKi Fonsny : Closed

EXKi Tournai : Closed

EXKi LLN 1 : Closed

EXKi LLN 2 : Closed

EXKi Charleroi Ville 2 : Closed

EXKi Wavre : Closed

EXKi LLN 1 : Closed

EXKi Liège : Closed

EXKi Namur : Closed

EXKi Charleroi : Closed

EXKi Mediacité : Closed

EXKi Belle-Ile : Closed

EXKi Nivelles : Closed

EXKi Ravenstein : Closed

EXKi Leuven : 09h-18h

EXKi Wavre Nord : Closed

EXKi Gent : 08h - 18h

 

FRANCE :

EXKi Boétie : Closed

EXKi Beaugrenelle 11h - 19h30

EXKi Tour Ariane : Closed

EXKi Pierre Mendès : Closed

EXKi Lyon République : 10h00 - 18h00

EXKi  Gare de Lyon-Part-Dieu : 8h00 - 21h00

EXKi Boulogne Billancourt : Closed

EXKi Rambuteau : 9h00 – 21h30

EXKi Batignolles : Closed

EXKi Italiens : 10h - 17h00

EXKi Avenue de France : 10h00 – 21h30

EXKi Montparnasse : 09h00 – 22h00

EXKi Berri : Closed

EXKi Antin : 11h30 – 18h00

EXKi Kléber : 11h00 – 17h00

EXKi Montorgueil : 10h00 – 21h30

EXKi Bercy : 11h30 – 18h00

EXKi Arche : Closed

EXKi Val d’Europe : 09h00 – 20h30

EXKi Saint-Lazare : 10h00 – 19h00

Pages

S'abonner à Exki.lu RSS S'abonner à Exki.lu RSS